Både Sør Afrika og Ghana har fått Fablab-er.  I september blir ARO-FabLab Kenya West offisielt åpnet på landsbygda i Vest-Kenya.  Tom Okite (30), Vigdis Achola (30) og Helen Apondi (22) får skal være sentral i oppbygging og drift av denne Fablab-en.  De tre deltar nå på Boot Camp i Lyngen for å lære om hvordan verktøyene kan bruke til å produsere ting man designer selv, dette blir viktig ved den nye Fablab-en i Kenya.

Vi opplever at stor kreativitet blant folk i landsbyene, men de mangler bokstavelig talt verktøyet som skal produsere det de har kommet opp med. Tidligere har vi bare lest om verktøy som laser og plasmakuttere, nå får vi muligheten til å teste dette ut på ordentlig, forklarer Tom Okite. Han har bakgrunn som dataingeniør og er overbevist om at en FabLab på landsbygda i Kenya vil generere arbeidsplasser.

22 år gamle Helen Apondi har ikke teknisk bakgrunn, hun vil bruke kompetansen og erfaringen fra å ha jobbet som sosialarbeider i en befolkning som mangler svært mye. I sin tidligere jobb som sosialarbeider har hun opplevd unger med en brennende interesse for tekologi og data, men de har manglet verktøyene.


Vigdis Achola (t.h) har allerede en viss kompetanse på laserkutteren, her er hun og Johann Wood fra Georgia i USA (t.v) i ferd med å demonstrere dette verktøyet for Helen Apondi og Tom Okite